Het gedrag van de betreffende boer staat al geruime tijd op de agenda van de naober-bijeenkomsten van de Voorsterallee / Sonnenbergstraat.

Ook op de overlegbijeenkomsten van het AZC en buurtbewoners gaat het vaker over de problemen met deze boer dan over problemen met het AZC.
Bewoners hoorden op die bijeenkomsten van elkaar dat ze niet de enige waren met slechte ervaringen met de boer. Je zoekt het toch altijd eerst bij jezelf: heb ik iets verkeerds gedaan dat die boer zo agressief deed?

De incidenten doen zich al ruim twee jaar voor, sinds het moment dat de boer zich aan het Kerkpad heeft gevestigd. Omdat we nogal schrokken van het relatief grote aantal ervaringen van buurtbewoners – zou het echt zo erg zijn ? – hebben we in een iets grotere omtrek van het Kerkpad flyers verspreid. Dat leverde opnieuw een aantal meldingen op.

Topje van de ijsberg

Daarnaast komen er spontaan meldingen binnen: mensen worden bedreigd, geintimideerd, er wordt met de trekker op ze ingereden en verder blokkeert de boer de weg.

Inmiddels is duidelijk dat dit slechts het topje van de ijsberg is. We krijgen nog steeds nieuwe ervaringen te horen, zowel van individuele wandelaars als van landelijke en regionale wandelorganisaties. Van mensen uit Zutphen en Warnsveld, omliggende gemeenten en van wandelaars uit het hele land. En daar word je niet vrolijk van.

Des te vreemder is het dat burgemeester Annemieke Vermeulen en de politie niet ingrijpen. De boer krijgt alle ruimte door te gaan met zijn gedrag.

We hebben verschillende keren geprobeerd met de boer in gesprek te komen. Voor de laatste keer begin april 2020.

In augustus 2019 hebben we de boer een brief gestuurd met een afschrift aan de politie en de gemeente. Toen kregen we bijna per omkerende post van de gemeente te horen dat de boer een verzoek heeft ingediend om de weg aan de openbaarheid te onttrekken. Maar de boer laat zelf niets van zich horen. Nou ja, niets: hij bedreigd en intimideert er lustig op los.

De meldingen op de website staan op volgorde van binnenkomst bij het meldpunt en bestrijken een periode van ruim twee jaar. Ze zijn anoniem opgenomen. De namen van de melders zijn bij ons bekend. Veel melders zijn bang voor de boer. Hij heeft al eens wandelaars achtervolgd. De meeste melders durven niet eens meer over het Kerkpad te wandelen of te fietsen.

Behalve meldingen over het Kerkpad zijn er ook bedreigingen gemeld op andere wegen in het buitengebied.