De petitie voor een open en veilig Kerkpad is woensdag 29 april aangeboden aan burgemeester Annemieke Vermeulen van Zutphen, de gemeenteraad van Zutphen, John Berends, commissaris van de Koning van Gelderland, de leden van Provinciale Staten van Gelderland, Oscar Dros, hoofdcommissaris van politie Oost-Nederland en aan John Lucas, hoofdofficier van justitie Oost-Nederland.

Ruim 500 mensen hebben de petitie voor een open en veilig Kerkpad in Zutphen ondertekend.

Sinds bijna drie jaar worden wandelaars en fietsers op het Kerkpad tussen Kapperallee en Wijnhofstraat structureel lastig gevallen. Voorbijgangers worden weggestuurd, weggejaagd, met de trekker achterna gezeten, gestalkt, met een buks bedreigd, beschimpt, bedreigd door middel van  gescheld en getier, klem gereden, enzovoorts. Daarnaast wordt het Kerkpad continu geblokkeerd door trekkers en landbouwvoertuigen.

Het Kerkpad is al ruim honderd jaar als pad in gebruik en is onderdeel van meerdere regionale en landelijke wandelroutes.

Het Kerkpad is van groot belang als uitloopgebied voor de bewoners van Warnsveld en Zutphen. Het is door de verharding toegankelijk voor mensen die minder goed ter been zijn of  mensen die met een rollator of kinderwagen lopen.

Bewoners hebben recht op een fatsoenlijke mogelijkheid om ommetjes te kunnen maken. Bewegen en gezondheid zijn in het beleid belangrijke onderwerpen. Volgens de omgevingsvisie van de provincie Gelderland moet het gebied deel uitmaken van een beweegvriendelijke leefomgeving.

De ondertekenaars roepen via de petitie op ervoor te zorgen dat wandelaars en fietsers – niet gehinderd door barricades, bedreigingen en intimidatie – gebruik kunnen blijven maken van het Kerkpad.