In juni zou het nieuwe wandelpad er liggen. Wethouder Werger en burgemeester Vermeulen kondigden het een half jaar geleden vol overtuiging aan. Wethouder Werger: ‘de piketpaaltjes zijn al geslagen’. Nu wordt duidelijk dat het pad er niet voor de zomer ligt en dat we ‘blij’ mogen zijn als het er voor de winter ligt. De boer gaat intussen door met het bedreigen van mensen en het blokkeren van het Kerkpad.

Het gedrag van de boer wordt steeds gewelddadiger. Er was haast bij het aanleggen van het nieuwe pad en de plannen waren al rond, dus het college van B&W (VVD, PvdA, GroenLinks en SP) wilde het Meldpunt Kerkpad niet bij de plannen betrekken, was de boodschap. Intussen zijn we een half jaar verder, de piketpaaltjes zijn al bijna weggerot, de boer heeft illegaal een aantal gemeentelijke bomen en struiken gestript, maar iets dat op een pad lijkt? Nee.

Duurste pad van de gemeente Zutphen

Hoe is dat mogelijk? De gemeente is continu met de boer en andere ‘betrokkenen’ in onderhandeling. De boer wordt niet alleen bij het blokkeren van het Kerkpad en het bedreigen van mensen door het college van B&W in de watten gelegd, maar ook bij de aanleg van het wandelpad. Het is de omgekeerde situatie: er wordt niet naar de gedupeerden geluisterd, maar alleen naar de aanstichter van deze ellende. Het nieuwe wandelpad, als het er komt, wordt met stip het duurste pad van de gemeente Zutphen.

Reacties van voorbijgangers

We horen van wandelaars en fietsers op het Kerkpad dat ze een beetje moedeloos worden van het melden van incidenten. Een wandelaar: ‘Ik krijg van de gemeente bericht dat ze het erg vervelend vinden wat me is overkomen en daar blijft het dan bij. Er wordt niet opgetreden. Er gebeurt niets. Waarom zou ik ze dan informeren?’ Een andere wandelaar: ‘De gemeente vindt het blijkbaar wel best zo. Het is te gek voor woorden. Die terreurboer wordt de hand boven het hoofd gehouden, de burgemeester staat toe dat wandelaars en fietsers op de openbare weg bedreigd worden. Dat is idioot. Dat kan alleen in Zutphen.’ Volgens een fietser zorgt het slappe optreden van B&W er voor dat mensen dit zelf gaan oplossen. ‘Wat heb je aan zo’n overheid?’

Omleiding is overbodig

De omleiding is wat ons betreft overbodig: gemeente en politie moeten handhaven op het huidige Kerkpad. Want zo is het begonnen: de boer ging al vrij snel nadat hij zich op het Kerkpad had gevestigd mensen bedreigen. En toen voorbijgangers aangifte gingen doen, verzon hij een hele trits argumenten om het pad af te sluiten. Argumenten die de gemeente nooit heeft onderzocht, maar klakkeloos heeft overgenomen. Als de burgemeester vanaf het begin had gehandhaafd, hadden wandelaars en fietsers nu op een normale manier van het Kerkpad gebruik kunnen maken. In plaats daarvan komt er een omleiding, alleen voor wandelaars. Het is te gek voor woorden.

Strafzaak op herhaling

De boer is in februari veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur voor het bedreigen van een trimgroep en een wandelend echtpaar. De boer is het blijkbaar niet eens met de uitspraak van de politierechter, hij heeft hoger beroep aangetekend. Dat betekent dat deze strafzaak binnenkort op herhaling gaat bij het gerechtshof.

De zaak wordt daar helemaal opnieuw beoordeeld en dat kan interessant worden: als het gerechtshof de tientallen ernstige incidenten meeneemt die na deze bedreigingen weer hebben plaatsgevonden, kan de straf wel eens aanzienlijk hoger uitvallen.