Bedreigingen, intimidaties en blokkade van de weg gaat gewoon doorWandelaars zien veel en laten ons regelmatig weten wat hen opvalt op het Kerkpad. Een van de opvallende zaken is de ‘corona-bordjes’.

De boeren proberen wandelaars en fietsers van het Kerkpad te houden met zelfgemaakte borden waarin ze erop attenderen dat het Kerkpad een particuliere weg is (niet dus) en dat het in verband met corona beter is het pad te mijden.

Dat is natuurlijk grote onzin: als je genoeg afstand houdt is er niets aan de hand. Maar dat is wel lastig op het Kerkpad. Je kunt zelf wel genoeg afstand houden, maar de boer lapt de regel van anderhalve meter afstand regelmatig aan zijn laars met zijn agressieve gedrag naar wandelaars en fietsers.

De bordjes staan op de openbare weg. Dat mag blijkbaar van gemeente en politie.

Roundup / glyfosaat

Onlangs kregen we meldingen van gele stukken landbouwgrond op het Kerkpad. Een deel van de grond was ingespoten met de kankerverwekkende onkruidverdelger glyfosaat, voor velen beter bekend onder de merknaam Roundup. Het ene moment dreigen met corona, het andere moment je landbouwgrond injecteren met glyfosaat.

Gele landbouwgrond aan het Kerkpad. De kankerverwekkende onkruidverdelger Roundup doodt alle leven in de grond en verstoort bijvoorbeeld de oriëntatie van honingbijen. De grond is inmiddels omgeploegd.

Een meerderheid van de gemeenteraad van Zutphen heeft burgemeester en wethouders vorige week opgedragen om de omstreden onkruidbestrijder te verbieden in pachtcontracten. We zullen zien of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren.

Blokkade 24/7

Blokkade KerkpadWat veel wandelaars ook opvalt is dat het Kerkpad bijna dagelijks, 24/7, wordt geblokkeerd door trekkers, pickups, personenauto’s en landbouwvoertuigen.

Op het Kerkpad in Zutphen mag alles, behalve vreedzaam wandelen en fietsen.