De boer beschuldigt wandelaars op het Kerkpad regelmatig dat ze verantwoordelijk te zijn voor de besmetting met het Neospora-virus van enkele van zijn koeien. Een virus dat volgens hem door hondenpoep zijn stal wordt binnengebracht.

Dat is nog al een beschuldiging!

Een beschuldiging die volledig ongegrond is ….

Een beschuldiging die nergens op slaat, maar door bijvoorbeeld De Stentor en verschillende raadsleden kritiekloos en zonder enig onderzoek wordt overgenomen.

Volgens Royal GD, de Gezondheidsdienst voor dieren, zijn honden van burgers oorzaak nummer drie als het gaat om oorzaken van Neospora-besmettingen. De belangrijkste oorzaak is de overdracht van koe op kalf tijdens de dracht. Op nummer twee staat de eigen boerderijhond.

Royal GD: ‘Iedere hond is een risico, dus het is belangrijk om honden weg te houden bij de koeien, maar de besmettingsroute van Neospora verloopt in veruit de meeste gevallen van moederkoe op kalf.’

Tot slot: de boer die beweert dat voorbijgangers met loslopende honden verantwoordelijk zijn voor de besmetting met het Neospora-virus van enkele van zijn koeien, heeft nu zelf een hond op zijn erf rondlopen.